• Drukuj
Rozmiar czcionki:

Nr 6/2019
pomerania_maj_2019


Od Redaktora

„Smaki i aromaty Pomorza” to tytuł nowego cyklu, którego premierową odsłonę publikujemy w czerwcowej „Pomeranii”. Rafał Nowakowski, pomysłodawca cyklu, w swoim pierwszym artykule chce „namawiać wszystkich, którzy lubią jeść na zewnątrz w okresie letnim, do tego, by starali się korzystać z ofert autentycznych, ofert związanych z regionem organicznie”. Pomóc w tym mają oryginalne przepisy kulinarne prezentowane przez autora.  

Zwyczaje i obrzędy towarzyszące narodzinom dziecka to, z kolei, temat omawiany w tym numerze naszego pisma przez Rajmunda Głembina, dotąd znanego Państwu z artykułów o Sopocie. Autor przybliża okołoporodowe obyczaje panujące na Kaszubach w XIX i pierwszej połowie XX wieku. Jego zdaniem ich część nadal jest kultywowana na Pomorzu.

Także o trwałości dawnych zwyczajów, ale związanych z ludowym pszczelarstwem, pisze dla Państwa na stronach 54–55 kolejny nasz nowy współpracownik Mateusz Klebba.

Polecamy też rozmowę opasji kolekcjonerskiej, którą z gdynianinemJerzym Zającem dla „Pomeranii” przeprowadził Andrzej Busler. Z artykułu dowiemy się m.in., dlaczego dawne tabakiery nie miały zatyczek oraz skąd taki, a nie inny ich kształt.